Therapeutische omhelzing

De gemiddelde lengte van een omhelzing tussen twee mensen duurt drie seconden. Onderzoekers hebben iets fantastisch ontdekt: als een omhelzing 20 seconden duurt, is er een therapeutisch effect op lichaam en geest…

De reden is dat een integere omhelzing een hormoon produceert dat “oxytocine” heet, ook wel bekend als het liefdeshormoon. Deze stof heeft vele voordelen voor onze fysieke en mentale gezondheid. Het helpt ons bijvoorbeeld, te ontspannen, ons veilig te voelen en onze angsten te kalmeren. Je herkent dit gevoel vast wel van de momenten dat je met iemand hebt geknuffeld (het aaien van een huisdier heeft hetzelfde effect!) of toen je een arm om de schouders van een vriend hebt gelegd. Probeer het uit en knuffel vandaag iemand die je lief hebt!

In de haptonomie hebben we het vaak over ‘affectieve bevestiging’. Dat gaat in feite ook over een ‘integere omhelzing’. Tijdens de haptotherapie staat het contact maken centraal, met jezelf en de ander, en dat je dan in veiligheid kunt voelen wat er te voelen valt.

Meer in contact zijn met je eigen gevoel geeft veerkracht en zelfvertrouwen.

Haptonomie, Haptotherapie

Gerelateerde berichten